با کنسرو ماهی چی درست کنم؟
1400/02/09سس فلفل، تند و تیز دوست داشتنی!
1400/10/28
همه ما میدانیم که انار دارای خواص فراوانی است و طبیعتاً رب انار حاصل از آن نیز خواصی مشابه آن دارد. حدود ۱۰۰ سال است که بشر متوجه فواید انار و خواص درمانی آن شده است. هنگامی که صحبت از رب انار به میان میآید، مستقیما اشاره به خواص همان انار مطرح میشود، البته با این تفاوت که انار سرشار از ترکیباتی به نام «پلیفنول»ها است که موجب پایین آمدن کلسترول بد خون یعنی (LDL) شده و به صفحات چربی در عروق اجازه تولید نمیدهد. لازم به ذکر است که پلیفنولها ترکیباتی هستند که در اکثر سبزیها و میوهها وجود دارند اما در انار بیشتر به چشم میخورند. گفتنی است که انار، دارای مواد مغذی بسیاری است که در جدول زیر به طور مختصر به آن اشاره می کنیم:
هر۱۰۰ گرم از این میوه | |
پتاسیم | ۲۴۰ میلیگرم |
فیبر | 3 گرم |
ویتامین ث | ۱۳ میلیگرم |
آب | 80 درصد |
در این میزان از انار۵۰ کیلوکالری انرژی وجود دارد. ضمنا، مقداری آهن هم در انار وجود دارد، اما به عنوان منبع آهن مورد استفاده قرارنمیگیرد. قند موجود در انار نیز به حدی است که منع مصرف برای بیماران دیابتی ندارد. در ادامه با ما همراه شوید تا در مورد خواص انار و رب انار با کیفیت توضیحاتی را ارائه دهیم.
چه فرقی بین انار و رب انار است؟
زمانی که رب انار تهیه میشود، تنها ویتامین ث آن کمی کاهش پیدا خواهد کرد. پس میتوان گفت که رب انار نیز ارزش غذایی بسیار زیادی دارد، البته نباید از انار نامرغوب استفاده شده باشد و همچنین باید طی فرآیند بهداشتی تهیه شده باشد.
رب انار با کیفیت باید چه رنگی باشد؟
رنگ رب انار وابسته به شرایط فرآیند پخت تغییر میکند. زمانی که تبدیل آب انار به رب آن در دمای پایین یا زمان حرارتدهی کوتاه انجام شود، محصول به رنگ قرمز خوشرنگ خواهد شد و با افزایش زمان حرارتدهی رنگ به سمت قهوه ای سوخته میل میکند.
باید بدانیم؟!
افرادی هستند که نسبت به خوردن انار یا رب آن در طعمهای مختلف حساسیت نشان میدهند. به عنوان مثال معدود افرادی هستند که با مصرف انار ترش یا رب آن، دچار مشکلات معده میشوند، زیرا ترشحات معده نسبت به ترشی در افراد متفاوت است. فرآیند هضم غذا را اسید معده به عهده دارد، در این حال مصرف میوههای ترشی مانند انار زمانی مانع هضم غذا میشود که فرد خود این علت را درک میکند، به عبارتی، مصرف رب انار ترش یا ملس یا شیرین بسته به ذائقه افراد و تحمل معده هر فرد میتواند موجب ایجاد پیامدهای مختلفی شود و این موضوع به با کیفیت بودن یا نبودن رب انار بر نمیگردد. در ادامه خواص انار و رب انار را از نظر طب سنتی بیان میکنیم.
نظر طب سنتی در مورد انار را می دانید؟
محققان طب سنتی بر این باورند که انار به عنوان یک میوه بهشتی است و از این جهت در فصل پاییز به بار مینشیند. فصل پاییز، فصل خزان درختان و گرفتگی آسمان است و برای جلوگیری از بیماری هایی مانند افسردگی و نگرانی های درونی، دانه های انار بسیار موثر ومفید بوده و موجب نشاط وشادابی می شوند. در زبان عربی به نام «رمان» شناخته میشود و نام آن در قرآن کریم 3 مرتبه ذکر شده است. خاستگاه انار درتمدن ایران بوده و از اواخر قرن 19میلادی وارد ایالات متحده آمریکا شده است. کشور ایران بزرگترین تولیدکننده انار در دنیا است.
خواص درمانی انار و رب انار
قسمتهای مختلف این میوه از خود میوه تا گل، پوست درخت، پوست میوه و ریشه آن دارای خواص درمانی است و بالطبع رب آن نیز که به نوعی عصاره میوه است دارای کاربردهای درمانی مختلفی است. انارها از نظر مزه به 3 گروه تقسیم میشوند؛ نوع شیرین که طبیعتی سرد، با اعتدال و تر دارد. نوع دوم انار میخوش یا ترش و شیرین است که در سردی مایل به اعتدال است و سومین نوع آن انار ترش است که سرد و خشک است. همه قسمتهای انار خاصیت قابض بودن یا جمعکنندگی دارند. این خاصیت انارز هرچه ترشتر باشد بیشتر است. پزشکان و محققان تغذیه برای انار و رب آن خواص بسیاری برشمردهاند که به شرح زیر است:
- انار معتدل، ملین، مقوی، ضد تشنگی و ادار آور است.
- اگر بعد از صرف غذا انار شیرین خورده شود، هضم غذا آسان و رنگ چهره زیبا میشود.
- انار شیرین یا رب انار شیرین برای کسانی که یرقان دارند مفید است.
- انار شیرین سرفه را تسکین داده و صدا را باز می کند.
- رب انار چاق کننده است.
- رب انار باعث ایجاد یبوست میشود.
- زنان باردار در صورتی که در دوران حاملگی رب انار بخورند ویار آنها از بین میرود.
- انار شیرین مقوی کبد و معده است.
- انار دفع کننده مضرات دخانیات میباشد.
- انار ترش برای کسانی که دارای زخم معده هستند ممنوع است. به طور کلی زیادهروی در خوردن انار ترش ممکن است زخم معده ایجاد کند.
- پردههای انار که مزه گس دارد دارای تانن زیادی است که خاصیت منقبض کنندگی روی بافت معده و اسفنکتر تحتانی مری دارد.
- مصرف زیاد انار ترش در صبح ناشتا میتواند منجر به آسیب دستگاه گوارش شود و همچنین آثار مخربی روی اعصاب و بینایی دارد. به افرادی که گاز زیادی در معده و روده دارند توصیه میشود به جای انار از رب انار استفاده کنند.
آیا روشهای تهیه رب انار سنتی و مدرن را می دانید؟
تهیه رب انار از زمان های گذشته در ایران متداول بوده و هم اکنون نیز در حال تولید است. البته لازم به ذکر است تهیه این فرآورده هنوز هم بیشتر به سبک سنتی بوده و شرکتهایی نظیر صنایع غذایی اصالت همواره در تلاش هستند مرغوبترین ربهای انار را تولید و به دست مصرفکننده برسانند.
روش سنتی مراحل تهیه رب انار به شرح زیر است:
شستشو، پوستگیری، آبگیری و تغلیظ است که درآن عملیات پوستگیری با دست وبه طور مکانیکی انجام میشود. به این ترتیب که ابتدا انارها را لگد مال کرده و سپس با فشار دست تفاله آن را جدا می کنند. در بعضی از مناطق کشور با وسایل مخصوص میوه ها فشار داده میشوند. عملیات آبگیری با فشار انار پوست دار و نیمه شده هم ممکن است انجام شود. بعد از آبگیری، آب حاصل از انار را در ظروف بزرگ قرار داده و با حرارت مستقیم و بطور درب باز حرارت می دهند تا غلیظ شود. پس آن را در رب حاصل از انار را درون ظروف شیشهای یا پلاستیکی نگهداری میکنند. تغلیظ در ظروف درب باز و با استفاده از حرارت مستقیم باعث تغییر رنگ و مزه و در نهایت کاهش کیفیت رب انار می شود.
روش مدرن تهیه رب انار به شرح زیر است:
در روش صنعتی، ابتدا انارهای سالم و با کیفیت مطلوب انتخاب میشود. سپس گرد و خاک و مواد زاید شستشو می شود. بعد از شستشو، میوه همراه با پوست در دستگاه پرس تحت فشار قرار گرفته و آب انار به صورت کامل و بهداشتی استخراج میشود. دستگاههای پرس نیز انواع مختلفی دارند ولی در مورد آبگیری از میوه هایی مانند انار یا سایر مرکبات دستگاه پرس مخصوص و با فشار مناسب استفاده می شود زیرا اگر فشار بیش از حدمعمول زیاد باشد، تانن (نوعی تفاله) بیشتری از پوست وارد آب انار گردیده و در کاهش کیفیت رب انار حاصل بسیار تاثیر خواهد گذاشت. در ادامه، آب خارج شده از انار در دستگاه های مخصوص به نام دیگ پخت همراه با خلا در مدت زمان چند دقیقه در حرارت های پایین قرار گرفته تا فرآیند تغلیظ انجام شود. سپس بلافاصله در ظروف شیشه ای ریخته شده و در محیط خلا بسته بندی میشوند.
کلام آخر….
جنبههای مهم در تعیین کیفیت و اصالت هر محصول غذایی شامل طعم، رنگ، بو، ارزش غذایی و بافت آن است. در کیفیت رب انار به دلیل مایع بودن و افزودن آن به مواد غذایی دیگر، بافت اهمیت چندانی ندارد، بلکه قوام رب، بسیار مهم است. ترکیبات موثر در بو و قسمتی از طعم که در رب انار مانند هر ماده غذایی دیگر وجود دارند، اکثراً فرار هستند و در شرایطی که تغلیظ آب انار به رب صورت گیرد، قبل از آب تبخیر میشوند و از محصول خارج میگردند، مگر اینکه با انجام تقطیر، بخارات آن را جداسازی کرده و به صورت اسانس به محصول نهایی اضافه کنند. بخش دیگری از ترکیبات تشکیل دهنده طعم، غیر فرار هستند اما بخشی از آنها در اثر واکنشهای شیمیایی طی فرآیند تغلیظ به ترکیبات دیگر تبدیل میشوند. در نهایت قسمتی از طعم نیز ناشی از واکنشهای مزبور است.
گروه صنایع غذایی رصالت با استفاده از ماشین آلات و تجهیزات روز دنیا سعی در ارائه بهترین کیفیت محصولات غذایی داشته و محصولاتی مانند رب انار اصالت بهداشتی، خوش طعم و رنگ و خاطره انگیز را جهت ارائه به شما مشتریان عزیز تولید می کند.