چند کالری بسوزانیم تا وزن کم کنیم؟
1399/04/2515 نکته تهیه همبرگر و سیب زمینی سرخ کرده رستورانی
1400/01/23خورشت فسنجان یکی از محبوبترین و خوشمزهترین خورشتهای ایرانی است و در کنار پلوی زعفرانی غذایی مجلسی و اعیانی محسوب میشود. همان طور که میدانید خورشت فسنجان نکات و ریزهکاریهای زیادی دارد و همین نکات هستند که فرق یک خورشت فسنجان حرفهای و جاافتاده با یک فسنجان معمولی را مشخص میکنند. ما در این مطلب قصد داریم دستور پخت فسنجان مجلسی با مرغ و فوت و فنِ جاافتادن و خوشمزهتر شدن آن را به شما آموزش بدهیم. با ما در ادامه همراه باشید.
انواع خورشت فسنجان
خورشت فسنجان در هر شهر و دیاری به شیوه خاصی تهیه میشود. این خورشت را میتوان با مرغ، گوشت قلقلی و اردک و بدون گوشت (فسنجان گیاهی) تهیه کرد؛ اما معمولا خورشت فسنجان با مرغ تکه یا درسته بیشتر در مجالس و میهمانیها سرو میشود و به اصطلاح فسنجان مجلسی و اعیانی است.
در مورد طعم خورشت فسنجان هم سلیقهها متفاوت است. در دستور پخت فسنجان شمالی از شکر استفاده نمیشود و به همین دلیل طعمی بسیار ترشتر دارد. در برخی شهرها آن را ملس (نه ترش نه شیرین) و در بعضی شهرها مثل تهران آن را به صورت شیرین میپسندند.
علیرغم تفاوتهایی که در دستور پخت فسنجان وجود دارد همه در این موضوع اشتراک نظر داریم که این خورشت محبوبترین و مجلسیترین خورشت ایرانی است. اما تهیه این غذا فوتوفنها و ریزهکاریهایی دارد که برای تهیه یک خورشت فسنجان جاافتاده باید آنها را بلد باشید؛ پس به سراغ دستور پخت فسنجان مجلسی با مرغ برویم.
دستور پخت خورشت فسنجان مجلسی با مرغ برای ۴-۵ نفر
- مغز گردو ۳۰۰ گرم
- مرغ (ران یا سینه) ۴ تکه
- پیاز ۲ عدد متوسط
- شکر ۲ قاشق غذاخوری
- زعفران به میزان لازم
- آب ۷-۸ لیوان
- رب انار ۴ قاشق غذاخوری
- نمک، فلفل و دارچین (دلخواه)
گردوها را به همراه ۱ عدد پیاز داخل غذاساز بریزید و کاملاً میکس کنید و اگر لازم بود کمی آب به آن اضافه کنید. گردو را میتوانید با استفاده از چرخگوشت یا با رنده دستی هم چرخ کنید؛ اما غذاساز روند تهیه خورشت فسنجون را راحتتر و سریعتر میکند!
سپس ترکیب گردو پیاز را داخل قابلمه بریزید، حدود ۷-۸ لیوان آب سرد به آن اضافه کنید و روی شعله زیاد قرار دهید. زمانی که آب به جوش آمد حرارت را تا جای ممکن کم کنید درب قابلمه را بگذارید و اجازه دهید ۱-۲ ساعت گردوها آرامآرام بپزند و روغن پس بدهند. در این فاصله یکی دو بار گردو و آب را هم بزنید تا گردوها به ته قابلمه نچسبند.
نکته ۱: برخی پیاز و گردو را در مقداری روغن تفت میدهند و بعد آب اضافه میکنند. از نظر ما این کار لزومی ندارد و بهتر است تمامی روغن غذا از روغن طبیعی گردوها باشد.
نکته ۲: برخلاف بقیه خورشتهای ایرانی که برای حفظ طعم بهتر است در مدت پخت دیگر به آن آب اضافه نکنیم، موقع پخت خورشت فسنجان و در فواصل مختلف میتوانید کمی آب سرد یا حتی چند تکه یخ به آن اضافه کنید تا بهاصطلاح به گردوها شک وارد شود و روغن بیشتری پس بدهند.
بعد از حدود ۱٫۵ الی ۲ ساعت گردوها تغییر رنگ میدهند و کم کم میتوانید روی سطح آب کمی روغن گردو ببینید. الان وقت اضافه کردن رب انار است.
نکته ۱: ما در این دستور پخت ۴ قاشق رب انار ملس اضافه کردیم؛ اما اگر شما دوست دارید خورشت فسنجان ترشتر یا شیرینتری داشته باشید میتوانید مقدار آن را کم یا زیاد کنید.
نکته ۲: مقدار رب انار به نوع رب هم بستگی دارد. اکثر ربهای انار باکیفیت طعم ملس و خوبی دارند، اما اگر از رب انار دستی و خانگی استفاده میکنید حتماً طعم آن را اول بچشید و بعد با توجه به ترشی آن به دلخواه به خورشت اضافه کنید.
نکته خیلی مهم:
طعم رب انار بلافاصله بعد از اضافه کردن مشخص نمیشود و بعد از پخت ترشتر میشود. بنابراین اگر همان لحظه ترشی خورشت فسنجان را بچشید و باز هم رب اضافه کنید بعد از یک ساعت میبینید که خورشت خیلی ترش شده.
پس اول کمی رب انار (مثلاً همان ۴ قاشق) را اضافه کنید و بعد از نیم الی یک ساعت خورشت را بچشید و اگر دوست داشتید باز هم به آن رب انار اضافه کنید.
بعد از اضافه کردن رب انار خواهید دید که رنگ خورشت فسنجان به سرعت تیره میشود و غلیظتر میشود. اجازه بدهید خورشت روی حرارت کم همچنان بپزد و با هم به سراغ مرغها برویم.
تکههای مرغ را که از چند ساعت قبل با پیاز، نمک، فلفل و زردچوبه مزهدار کردهاید خارج کنید و با کمی روغن سرخ کنید. سعی کنید هردو طرف مرغها را سرخ کنید؛ چون سرخ کردن باعث میشود مرغ داخل خورشت وا نرود و شکل خودش را از دست ندهد.
بعد از سرخ کردن، تکههای مرغ را به خورشت فسنجان اضافه کنید، درب قابلمه را بگذارید و اجازه بدهید خورشت فسنجون ۱-۲ ساعت دیگر با حرارت ملایم بپزد و جا بیفتد. خورشت فسنجان هرچقدر بیشتر بپزد بهتر جا میافتد و گردوها روغن بیشتری پس میدهند، پس عجله نکنید.
در این مرحله ۲ قاشق شکر و زعفران دم کرده را به خورشت فسنجون اضافه کنید. با این مقدار شکر طعم خورشت ملس خواهد شد، اما اگر فسنجون شیرینتر دوست دارید میتوانید مقدار شکر بیشتری اضافه کنید.
وقتی غلظت خورشت به اندازه دلخواه رسید خورشت فسنجون شما آماده است. این خورشت فسنجون خوشمزه و مجلسی را در کنار پلو زعفرانی سرو کنید و از طعم و عطر بینظیر آن لذت ببرید.
نکته: بعضی افراد مرغ را از همان ابتدا با گردوی آسیاب شده میپزند و در اواسط پخت مرغ را بیرون میآورند و بعد از ریشریش کردن دوباره به خورشت اضافه میکنند. میتوانید این روش را هم امتحان کنید، اما به نظر ما مرغ تکه که بافت خودش را حفظ کرده ظاهر مجلسیتر و اعیانیتری دارد و برای میهمانیهای رسمی مناسبتر است.
نکاتی برای خوشمزهتر شدن و جا افتادن خورشت فسنجان
- مهمترین راز جا افتادن فسنجان ، زمان و صبر زیاد است! هرچه خورشت شما مدتزمان بیشتری روی حرارت کم بپزد روغن بیشتری پس میدهد و جاافتادهتر میشود. یک خورشت فسنجان حرفهای و جاافتاده به زمان پختی در حدود ۵-۷ ساعت (حتی بیشتر) نیاز دارد.
- این روزها خیلی از افراد به دلیل مشغله کاری و نداشتن زمان کافی خورشت فسنجان را داخل زودپز میپزند که در این صورت در کمتر از ۳ ساعت خورشت آماده میشود. اما مسلماً طعم و عطر و ظاهر خورشتی که ۷ ساعت کمکم پخته و روغن انداخته را نخواهد داشت؛ موافقید؟
- در هر مرحله از پخت خورشت که احساس کردید گردوها به اندازه کافی روغن پس ندادهاند میتوانید چند تکه یخ به خورشت اضافه کنید.
- همینطور هر وقت احساس کردید آب خورشت کم شده کمی آب سرد (نه گرم یا ولرم) به خورشت اضافه کنید تا مجدداً به گردوها شک وارد شود و روغن بیشتری پس بدهند.
- روغن اصلی این خورشت، روغن طبیعی گردوهاست؛ بنابراین از اضافه کردن روغن اضافی به غذا خودداری کنید.
- به خاطر طعم ترش رب انار ما در دستور پخت فسنجان از نمک استفاده نکردیم؛ اما بنا به ذائقه و سلیقهتان میتوانید کمی نمک به خورشت اضافه کنید.
- زعفران شاید جزء مواد اولیه لازم برای فسنجان نباشد، اما به خاطر عطر و طعم فوقالعادهای که به غذا میدهد استفاده از آن را توصیه میکنیم.
- برای عطر و طعم بهتر میتوانید چند تکه چوب دارچین داخل خورشت بیندازید؛ این کار کاملاً به سلیقه و ذائقه شما بستگی دارد.
- طرز تهیه فسنجان برخلاف چیزی که به نظر میرسد اصلاً سخت و غیرممکن نیست. فقط ریزهکاریهایی دارد که با چند بار تمرین و تجربه کاملاً در آن تبحر پیدا میکنید. پس شک و تردید را کنار بگذارید و همین الان دستبهکار شوید!