مرور یک منوی متنوع و جذاب از غذاهایی که با کنسرو بادمجان تهیه میشوند
1402/12/18با ارزش غذایی خیارشور و انواع آن آشنا شوید
1402/12/26همانطور که بسیاری از میوهها و گیاهان دارای خواص بیشماری هستند، خاصیت و ویژگیهای منحصربهفرد و زیادی را هم میتوان در دانههای آنها یافت؛ بهویژه اگر فرآوری شده باشند. روغن زیتون یکی از مهمترین روغنهای گیاهی و پر خاصیتی است که بهعنوان پادشاه روغن دانهها معروف شده و از قدیمیترین و پرطرفدارترین محصولاتی شمرده میشود که بر حفظ سلامتی افراد، بسیار موثر عمل میکند. در این مقاله قصد داریم تا شما را با خواص روغن زیتون که سابقهای هزار ساله دارد، آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
با شیوه چگونگی تهیه و تولید روغن زیتون آشنا شوید
اولین اقدام برای تهیه روغن زیتون، برداشت آن است! این کار در زمانهای قدیم بهصورت دستی صورت میگرفت و امروزه توسط ماشینهای مکانیکی انجام میشود. این ماشینها در اصل شاخههای درخت زیتون را به لرزش و حرکت درمیآورند و موجب میشوند تا زیتونهای رسیده به درون تورهایی که از قبل به دور درخت بسته شدهاند، ریخته شوند. هرچه زیتونها رسیدهتر باشند، عملکرد بهتری در فرایند آزادسازی روغن خواهند داشت که در نتیجه در میزان خواص روغن زیتون، موثرتر خواهند بود.
در مرحلهی دوم، آلودگیها و شاخوبرگهای اضافی در زمان شستوشو از زیتون جدا میشود و زمان روغنگیری آن فرا میرسد. این فرایند بهتر است ظرف مدت 24 صورت بگیرد تا بالاترین درجه و کیفیت در تولید را داشته باشد و تاثیر بیشتری بر خواص آن بگذارد.
سلامتی و حفظ ایمنی بدن را در خواص روغن زیتون بجویید
بسیاری از متخصصان عقیده دارند که با مصرف روغن زیتون میتوان به درمان سریعتر و بهتر بیماریهای زیادی دست پیدا کرد. مصرف روغن زیتون سطح ایمنی بدن را بالا میبرد و افراد را در مواجهه با ابتلا به بیماریها مقاوم میکند. در ادامه با 7 مورد از خواص روغن زیتون آشنا شوید:
1. روغن زیتون؛ محصولی سرشار از چربیهای اشباعنشده
هرچند که روغن زیتون هم دارای مقداری چربی اشباعشده است؛ اما اسید چرب غالب در آن به نام اسیداولئیک بوده که 73 درصد از حجم کلی روغن را تشکیل میدهد و بهعنوان چربی غیراشباع وجود دارد. این اسید نهتنها موجب افزایش ایمنی بدن میشود بلکه التهابهای آن را کاهش داده و حتی میتواند بر ژنهای مرتبط با سرطان هم موثر عمل کند.
از آنجایی که چربیهای غیراشباع از مقاومت بالایی در برابر گرما برخوردار هستند، روغن زیتون میتواند یکی از بهترین گزینهها برای پختن غذا باشد و حتی به جای بسیاری از روغنهای خوراکپزی جایگزین شود.
2. روغن زیتون؛ منبع غنی از آنتیاکسیدان
از خواص روغن زیتون به جز دارای بودن اسیدهای چرب مفید، میتوان به وجود مقادیر قابلتوجهی ویتامین E وK نیز اشاره کرد. همچنین به دلیل دارا بودن مقدار زیادی آنتیاکسیدان که از نظر بیولوژیکی فعال هستند، خطر و احتمال ابتلا به بیماریهای را کاهش میدهند و با کم کردن التهابات بدن، از کلسترول خون در مقابل اکسیداسیون شدن، محافظت میکند. این روغن برای سلامت قلب و عروق نیز مفید بوده و تشویق به مصرف مداوم آن، آمار ابتلا به بیماریهای قلبی را پایین میآورد.
اگر به مطالعه این مطلب علاقه دارید: «زیتون را چگونه مصرف کنیم؟»
3. روغن زیتون؛ سرشار از خواص ضدالتهابی
التهاباتی که در بدن فرد بیمار ایجاد میشود، عمدتا به دلیل بروز بیماریهایی مانند سرطان، بیماریهای قلبی، سندروم متابولیک، دیابت نوع 2، آلزایمر، آرتروز و حتی چاقی هستند. برای کاهش التهاب بدن میتوان به مصرف روغن زیتون پناه آورد و از خواص آن بهرهمند شد. در اصل مهمترین عاملی که موجب از بین بردن التهابات بدن میشود، آنتیاکسیدان موجود در روغن زیتون بوده که تاثیرگذارترین آن، اولئولانتانال است و مشابه داروی ایبوبروفن عمل میکند. با توجه به اینکه مصرف نصف قاشق غذاخوری روغن زیتون، اثری مشابه مصرف 10 درصد از دوز ایبوبروفن بزرگسالان را دارد، پیشنهاد میشود بهجای مصرف داروهای شیمیایی، از روغنهای گیاهی استفاده کنید.
4. روغن زیتون، عامل جلوگیری از سکته مغزی
در بدن انسان اختلال در جریان خون عمدتا منجر به لخته شدن یا انسداد رگها یا خونریزی میشود که عامل بروز سکته مغزی در بزرگسالان است. در حقیقت بعد از سکته قلبی، میتوان سکته مغزی را دومین علت شایع مرگ در جهان دانست. بر مبنای تحقیقات بیشمار در دنیا، مصرف روغن زیتون به دلیل دارا بودن میزان قابلتوجهی آنتیاکسیدان و اسیدهای چرب غیراشباع، ایمنی بدن را افزایش میدهد و همین امر خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و مغزی را به طرز چشمگیری کم میکند.
5. روغن زیتون؛ دلیل سلامتی و کاهش وزن
از نظر متخصصان بهداشت و کارشناسان تغذیه، خواص روغن زیتون بهعنوان طلای مایع برای کم کردن وزن، منحصربهفرد است و ضمن حفظ سلامت قلب و عروق، از فرسودگی مغز در مواجهه با آلزایمر و فرسودگی نیز جلوگیری کرده و برای کاهش وزن بسیار مفید عمل میکند. برخلاف تصور عموم که روغن بهعنوان یک ماده غذایی که صددرصد از چربی تشکیل شده است؛ پس احتمالا کالری زیادی دارد و موجب افزایش وزن خواهد شد، اما روغن زیتون اینگونه نیست و اتفاقا اگر بهطور منظم مورد استفاده قرار بگیرد، چربیهای اضافه بدن را از بین میبرد. در اصل با تاثیرگذاری بر سلولها و هورمونهای بدن، بر مقدار چربیهای اطراف شکم نیز تاثیر میگذارد و از میزان آنها میکاهد. از روغن زیتون در طبخ غذا یا روی انواع سالاد میتوانید استفاده کنید.
6. روغن زیتون؛ مفید و موثر در زیبایی و سلامت پوست و مو
از بیشمار خواص روغن زیتون میتوان به اثربخشی آن در درخشندگی موها و شفافیت پوست صورت و بدن نیز اشاره کرد. این روغن بینظیر به سلامت و جوان نگه داشتن پوست بسیار کمک کرده و به دلیل برخورداری از آنتیاکسیدان، به نوعی اکسیر جوانی وشادابی به حساب میآید.
باید توجه داشت که بالا رفتن سن، موجب الاستیسیته شدن پوست شده و کلاژنهای طبیعی آن را از بین میبرد؛ باید باید برای جلوگیری از این اتفاق، از کرمها یا ماسکهای طبیعی استفاده کرد و روند پیری پوست را به تعویق انداخت. به همین دلیل قرار دادن مقداری روغن زیتون هر شب قبل از خواب بر روی پوست صورت، انعطافپذیری پوست را بهمرور بیشتر کرده و به آبرسانی و مرطوب نگه داشتن آن کمک میکند. خاصیت آبرسانی روغن زیتون نیز سلولهای پوستی را تحریک کرده و موجب ترمیم، نرمی و لطافت آن میشود. همچنین به دلیل ایجاد خشکی یا کشسانی پوست پس از استحمام، بهتر است از روغن زیتون استفاده شود تا پس از مدتی با تاثیر شگفتانگیز آن بر روی پوست صاف و بینقص مواجه شوید.
7. روغن زیتون؛ موثر در دوران بارداری و شیردهی
بسیاری از افراد نسبت به خطرناک بودن یا بیخطر بودن مصرف روغن زیتون در دوران بارداری تردید دارند و نمیدانند که خواص روغن زیتون به حدی است که میتوان آن را با اطمینان به رژیم غذایی در دوران بارداری یا شیردهی هم اضافه کرد. این روغن نهتنها در سلامت مادر باردار بسیار موثر است، بلکه برای جنین نیز دارای مزیتهای بهسزایی بوده و بهعنوان منبعی از ویتامینهای E و آهن شمرده میشود. از دیگر خواص روغن زیتون میتوان به داشتن فیبر و چربیهای غیراشباع اشاره کرد که به دلیل سازگاری با دستگاه گوارش، در دوران بارداری بسیار بیخطر است.
با اینکه ممکن است عدهای روغن زیتون را در دسته مواد غذایی سرشار از ویتامین E قرار ندهند، اما به آن دلیل که در برابر اکسید شدن بسیار مقاوم رفتار میکند، فواید فراوانی برای زنان باردار دارد. همچنین ویتامین E را یکی از مولفههایی میدانند که به نوزاد کمک میکند تا پس از تولد با محیط مملو از اکسیژن، به سرعت ارتباط برقرار کند.
نکته قابلتوجه درباره خواص روغن زیتون در این است که اگر رشد کودک در دوران جنینی بهدرستی صورت نگرفته باشد، در مرحله شیردهی با مصرف مداوم روغن زیتون توسط مادر، فرایند آن کامل میشود. اسید چرب امگا 3 موجود در روغن زیتون نیز برای کودک بسیار مفید بوده و در بهبود عملکرد مغز، هوش و میزان رشد او موثر است. این امر موجب تقویت مهارتهای یادگیری فرد در سنین بالاتر نیز میشود.
مضرات مصرف بیرویه روغن زیتون را جدی بگیرید!
با وجود آنکه خواص روغن زیتون بسیار برای حفظ سلامت بدن تاثیرگذار است، اما باید در نظر داشت که مصرف بیش از حد آن در گردش خون مشکلاتی را ایجاد میکند و باعث چسبندگی خون و لخته شدن آن میشود که نوعی اختلال در جریان خون طبیعی بدن است. مواد تشکیلدهنده روغن زیتون به راحتی با رادیکالهای آزاد واکنش نشان میدهد که این موضوع از مضرات روغن زیتون به حساب میآید. اسید چرب ترانس نیز در همین واکنش شیمیایی تولید میشود که ضمن ایجاد مشکلات قلبی و عروقی، موجب افزایش چربی در بدن نیز خواهد شد. این مشکلات با مصرف بیرویه روغن زیتون بروز پیدا میکند اما نمیتوان اهمیت خواص آن را نادیده گرفت؛ چراکه ویژگیهای مثبت روغن زیتون به مراتب از مضرات آن بیشتر است، فقط باید میزان مصرف را بهینه در نظر گرفت.
اگر روغن زیتون مرغوب در دسترس دارید یا امکان مصرف میوه خام آن برای شما مقدور است، حتما از این گزینهها استفاده کنید؛ در غیراینصورت میتوان محصولات اصالت را که با کیفیت و تولید استاندارد وارد بازار میشوند، مورد مصرف قرار داد. با سبد محصولات غذایی متنوع این شرکت، در وب سایت اصالت آشنا شوید.