7 مورد از خواص روغن زیتون در سلامتی و ایمنی بدن و تاثیرات استفاده از آن
1402/12/26اگر از عاشقان ترشی سیر هستید، این مقاله مخصوص شما است!
1402/12/26خیارشور یکی از مزهها یا چاشنیهای پرطرفدار در میان افراد است که هم در غذاهای نونی و هم در سالادها مورد استفاده قرار میگیرد. این مزه با افزودن نمک و سرکه هرچه تُردتر باشد، طعم دلپذیرتری دارد و به خوشمزگی غذاها میافزاید. گرچه درست کردن خیارشور کار سادهای است اما فوتوفنهای متعددی دارد که اگر رعایت نشود، موجب خراب شدن یا از دست رفتن خاصیت آن میشود. ارزش غذایی خیار شور در کنار خوشخوراک بودن، اعتبار آن را دوچندان میکند. در این مقاله به مرور این ارزشهای غذایی و مواد معدنی و ویتامینهای موجود در آن میپردازیم.
ارزش غذایی خیارشور در یک نگاه
براساس پژوهشهای مختلف در سال 2018، هر 35 گرم خیارشور دارای مواد مغذی به شرح زیر است:
- کالری: 4 کیلوکالری
- کربوهیدرات: 0.8 گرم
- فیبر: 0.3 گرم
- سدیم: 283 میلیگرم
- پروتئین: 0.2 گرم
- قند: 0.4 گرم
باتوجه به این موارد و میزان آنها میتوان دریافت که ارزش غذایی خیارشور در مقایسه با مقدار کالری آن بسیار بیشتر بوده و به دلیل آنکه ماده اصلی آن در دسته سبزیجات قرار دارد، سرشار از ویتامینها و مواد معدنی است. خیار مانند سایر سبزیها از مقدار بسیاری آب تشکیل شده و مقدار چربی و پروتئین آن خیلی ناچیز است. آبنمکی که برای درست کردن خیارشور به آن افزوده میشود، آب گیاه را کشیده و همین دلیل موجب بالا رفتن غلظت مواد مغذی و ارزش غذایی خیارشور میشود.
کدام ویتامینها ارزش غذایی خیارشور را تامین میکنند؟
-
ویتامین K
خیارشور را بهعنوان منبعی غنی از ویتامین K میشناسند که مصرف 35 گرم از آن در طول روز، حدود 11 درصد از نیاز روزانه بدن به این ویتامین را تامین میکند که این میزان برای یک فنجان خیارشور خردشده به 23 درصد میرسد. ویتامین K مانع از لخته شدن خون در رگها شده و برای حفظ و استقامت استخوانها بهترین گزینه در میان مزهها محسوب میشود؛ چراکه به چرخش درآمدن مواد معدنی در بدن را بهبود میبخشد.
-
ویتامین A
ویتامین A تاثیر زیادی در تقویت سلولها و میزان رشد افراد دارد. بنابراین در فرآیندهای مختلف از رشد سلولهای خونی تا سلامت و شادابی پوست، از اهمیت زیادی برخوردار است. این ویتامین در خیارشور به شکل کاروتنوئیدها بوده که آن را برای تقویت بینایی، سیستم ایمنی و سلامت دوران بارداری به افراد توصیه میکنند. مصرف حدود یک فنجان خیارشور خردشده معادل 200 واحد بینالمللی ویتامین A است که 10 درصد از نیاز خانمها و 7 درصد از نیاز آقایان را برطرف میکند.
-
ویتامین C
یکی از مهمترین ویتامینهایی که ارزش غذایی خیارشور را بالا میبرد، و برای سلامتی کل بدن مفید است، ویتامین C بوده که سیستم ایمنی بدن را افزایش میدهد و بدن را در مواجهه با بیماریها مقاوم میکند. حدود 4.5 درصد از نیاز روزانه شما به ویتامین C با مصرف یک فنجان خیارشور خردشده تامین خواهد شد.
-
ویتامینهای گروه B
این گروه از ویتامینها برای سلامت پوست، مو و آرامش اعصاب بسیار مهم است که مقدار قابلتوجهی از آن را میتوان در ارزش غذایی خیارشور جستوجو کرد!
اگر به مطالعه بیشتر علاقه دارید: «زیتون را چگونه مصرف کنیم؟»
ارزش غذایی خیارشور در کدام مواد معدنی خلاصه میشود؟
-
سدیم
از دیرباز برای نگهداری بیشتر موادغذایی به آنها نمک اضافه میکنند. برای هر 35 گرم خیارشور نیز حدود 283 میلیگرم نمک لازم است که نیاز روزانه بدن انسان را تامین میکند. نمک از ترکیب دو عنصر سدیم و کلر تشکیل شده که سدیم نیز از مواد معدنی مهم و ضروری برای بدن بوده که اعصاب و ماهیچههای بدن بهویژه قلب را تقویت میکند و در تنظیم فشارخون موثر است. البته افزایش مصرف نمک به افزایش فشار خون منجر میشود که به همین دلیل نباید بیشتر از 3300 میلیگرم سدیم در روز مصرف کرد؛ چراکه ممکن است به غیر از بالا بردن ریسک ابتلا به فشار خون و بیماریهای قلبی و عروقی، احتمال بروز سرطان معده هم افزایش مییابد.
البته برای افراد ورزشکار که تمرینهای بدنی یا ورزشهای استقامتی انجام میدهند، از دست دادن الکترولیتهایی که در سدیم وجود دارند و توسط تعریق از دست میروند، خوردن خیارشور مفید خواهد بود.
-
کلسیم
کلسیم نوعی الکترولیت است که تکانههای الکتریکی را برای تحریک عضلات و اعصاب منتقل میکند. بنابراین برای تامین میزان قابلتوجه کلسیم روزانه میتوان از یک فنجان خیارشور استفاده کرد. با این میزان 7 درصد از کلسیم موردنیاز بزرگسالان برای استحکام استخوانها و تقویت دندانها به بدن خواهد رسید.
-
پتاسیم
پتاسیم برای کمک به حفظ اعصاب بسیار مناسب بوده و یک فنجان خیارشور خردشده به میزان 5 درصد ارزش غذایی پتاسیم را دارد که میتواند گزینه خوشمزهای برای تامین این ماده معدنی محسوب شود.
-
فیبر
از دیگر ارزش غذایی خیارشور میتوان به فیبر بالای آن اشاره کرد. برای دسترسی به منبع غنی از فیبر، مصرف سبزیها و خیارشور را در سبد خوراکیهای روزانه خود قرار دهید تا ضمن کمک به کاهش میزان کلسترول و قند خون و پایین آوردن خطرات ناشی از بیماریهای قلبی و دیابت، سیستم گوارشی بدن نیز تنظیم شود.
فواید خیارشور چیست؟
-
خیارشور پروبیوتیک است
برای بالا بردن ارزش غذایی خیارشور، به برخی از انواع آن اندکی شکر اضافه میکنند تا عمل تخمیر حاصل از آن، منجر به تجزیه باکتریهای مفید و قندهای طبیعی شود. این روش تخمیر هم به ماندگاری خیارشور کمک میکند و هم برای سلامتی بدن مفید است. موجب تقویت سیستم ایمنی بدن شده و تعادل رودهها را در دستگاه گوارش حفظ میکند. این فرایند موجب هضم بهتر غذا شده و مواد مغذی راحتتر جذب بدن میشوند.
البته به آن معنا نیست که خیارشورهای غیرتخمیری، خاصیت خیارشورهای تخمیرشده را ندارند. این ماده غذایی در هر شرایط خواص خیار، سرکه و ادویهها را بهخوبی به بدن میرسانند.
-
خیارشور سرشار از آنتیاکسیدان است
بدن برای مبارزه با رادیکالهای آزاد نیازمند آنتیاکسیدانهای طبیعی است که عمدتا در میوهها و سبزیجات وجود دارند. رادیکالها آزاد مواد شیمیایی ناپایداری هستند که در بدن شکل گرفته و مشکلاتی از قبیل بیماریهای قلبی و سرطان را ایجاد میکنند. یکی از منابع غنی برای تامین آنتیاکسیدان در بدن، خیارشور است. میوهها و سبزیجات نسبت به سایر مواد غذایی در مقابل حرارت استقامت بیشتری دارند و آنتیاکسیدانهای خود را بهخوبی حفظ میکنند. بنابراین ارزش غذایی خیارشور به دلیل بالا بودن میزان آنتیاکسیدان آن بسیار زیاد است و خوردن روزانه آن توصیه میشود.
-
خیارشور به کنترل قند خون کمک میکند
خیارشور به دلیل دارا بودن ماده اصلی سرکه که برای ترش شدن استفاده میشود، از فواید بیشماری برخوردار است که یکی از آن خواص به کنترل قند خون کمک بهسزایی میکند.
-
خیارشور موجب تقویت الکترولیتها و هیدراتاسیون میشود
مصرف خیارشور برای افراد ورزشکار از این جهت مفید است که به درمان کمآبی ناشی از تعریق و بودن در زیر نور خورشید کمک میکند و سدیم از دست رفته را به بدن برمیگرداند. همچنین برای اشخاصی که رژیم کتوژنیک میگیرند، برخورداری از سدیم برای تعادل الکترولیت بدن لازم است که این ماده در آب خیارشور نیز یافت میشود.
ارزش غذایی خیارشور در آب آن نیز وجود دارد!
آب باقیمانده از خیارشور برای تهیه انواع ترشی مخلوط با ترکیبی از سبزیهایی مانند هویج، پیاز، آووکادو، چغندر و غیره بسیار مناسب است و به خوشمزهتر شدن آن کمک میکند. بنابراین توصیه میکنیم آب خیارشور را دور نریزید و 12 ویژگی جالب آن را یاد بگیرید:
- طعمدهنده و تردکننده فوقالعاده گوشت قبل از کباب کردن
- جایگزین مناسب برای سرکه سفید و سرکه سیب در انواع سالاد یا سس مایونز یا سس کباب
- مورد استفاده در پخت نان به جای شیر یا آب گرم
- طبخ سیبزمینی آبپز با آب خیارشور بدون نیاز به نمک
- قرار دادن سیبزمینی خام در آب خیارشور پیش از سرخ کردن
- مُسکن قوی برای گرفتگی عضلات و جایگزین مناسب برای املاح از دست رفته بدن
- پاک کردن لکههای ظروف آشپزخانه به دلیل اسیدی بودن آن
- طعمدار کردن پنیر در داخل آب خیارشور
- متعادل کردن PH معده برای تسکین رفلاکس یا سوزش سر دل
- از بین بردن علفهای هرز باغچه
- تهیه انواع سوپهای لذیذ با نان
- کمک به کاهش وزن و دیابت
ارزش غذایی خیارشور را در انواع آن بیابید
خیارشور قدمتی در حدود 5000 سال دارد. طبق گفتههای تاریخی یکی از رازهای زیبایی ملکه کلئوپاترا، مصرف مداوم خیارشور بوده و ژولیوس سزار نیز بهمنظور قوی کردن ارتش خود، خیارشور را به وعدههای غذایی روزانه آنان میافزود. کریستفکلمب نیز به دریانوردانی که به عارضههای ناشی از کمبود ویتامین دچار میشدند، خیارشور میداد!
این پیشینه تاریخی خیارشور نشان میدهد که در طول دوران مختلف انواع گوناگونی از خیارشور تهیه شده است که در بخش پایانی این مقاله به آنها میپردازیم.
- خیارشور با شوید
رایجترین نوع خیارشور بوده که به روشی ساده و ترکیبی از محلول آبنمک، سرکه و مقداری تخم شوید تهیه میشود.
- خیارشور با شوید و نمک کوشر
- خیارشور تخمیرشده: این نوع خیارشور در زمان بیشتری تخمیر شده، نرم است و تغییر رنگ میدهد.
- خیارشور نیمهتخمیر: این نوع خیارشور تردتر است و رنگ روشنتری دارد.
- خیارشور لهستانی و آلمانی
این نوع خیارشورها که به سبک لهستانی و آلمانی هستند و در مناطق شمالی اروپای مرکزی و شرقی تهیه میشوند، در بشکههای چوبی آماده شده و در بطریهای شیشهای به فروش میروند.
- خیارشور با طعم شیرین
در تهیه این خیارشور علاوهبر سرکه و آبنمک، از شکر و سایر ادویهها مانند پیاز، دارچین، دانه کرفس، تخم گشنیز و دانه خردل استفاده میشود.
- خیارشور گورکین
برای تهیه این نوع خیارشور هم میتوان از خیار خام استفاده کرد هم خیار پخته! گورکین بهطور معمول بهعنوان سبزیهای موجود در چاشنیها در نظر گرفته میشود که طعمی بینظیر به سسها میافزاید.
- خیارشور با طعم دارچین
این نوع خیارشور دارای رنگ قرمز روشن است که پس از یک فرایند چند روزه و رسیدن به رنگ مورد نظر، به زمان نیاز دارد. رنگ قرمز آن از مخلوط کردن آبنبات قرمز، سرکه، آب، شکر، چوب دارچین و رنگهای مجاز غذا ایجاد میشود.
گرچه خیارشورهای خانگی میتوانند بسته به ذائقه افراد تهیه شوند، اما بسیاری از انواع خیارشور در بازار وجود دارند که که در طعمهای گوناگون بوده و با ارزش غذایی بالایی که دارند، موجب رضایت مشتری میشوند. محصولات اصالت از این ویژگیها برخوردار بوده که با استفاده از مواد اولیه با کیفیت تولید میشوند و در اختیار مصرفکننده قرار میگیرند. با این محصولات میتوانید در وب سایت اصالت آشنا شوید.
منابع:
https://www.greatbritishchefs.com/how-to-cook/how-to-pickle-cucumber
https://www.homestratosphere.com/types-of-pickles/
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/are-pickles-good-for-you#nutrition-facts
https://healthyeating.sfgate.com/dill-pickles-good-you-7195.html
https://www.webmd.com/food-recipes/health-benefits-pickles#1
https://www.livestrong.com/article/430966-what-are-the-health-benefits-of-kosher-dill-pickles/
https://www.wideopeneats.com/stop-throwing-away-pickle-juice-here-are-15-interesting-ways-to-use-it/