طرز تهیه انواع مربا و نکات کلیدی که باید بدانید
1402/04/27طرز تهیه مارمالاد آلبالو آسان و خوشمزه
1402/05/01مارمالادها استفادههای زیادی در تهیه دسر و تزئین کیک و شیرینی دارند و البته در وعده صبحانه هم، گزینهای محبوب محسوب میشوند. این مواد غذایی خوشمزه و مقوی، از میوهها تهیه میشود و معمولا بافتی بسیار نرم و خمیریشکل دارد. مارمالاد را میتوان از خانواده مرباها دانست اما حالت خمیری و ژلهای بیشتری دارد. در این مطلب، قصد داریم دستور پخت دو نوع از مارمالاد آلبالو را توضیح دهیم: مارمالاد آلبالو با پودر ژلاتین و مارمالاد آلبالو بدون ژلاتین، که هر کدام فوت و فنهای خاص خود را داشته اما بسیار آسان و سریع آماده خواهند شد. پس با ما همراه باشید تا با تمام این نکات آشنا شوید.
طرز تهیه مارمالاد آلبالو با ژلاتین
آلبالو یک میوه پرطرفدار تابستانی است که در هر شکلی که مورد استفاده قرار گیرد طعمی دلنشین و دوست داشتنی خواهد داشت. مارمالاد آلبالو را، هم با شکر و هم بدون شکر تهیه میکنند و این به سلیقه خود شما بستگی دارد؛ اما پخت مارمالادها با شکر، متداولتر است. همچنین شما میتوانید مارمالادها را تا چندین ماه در یخچال نگهداشته و استفاده کنید. در این بخش دستور پخت مارمالاد آلبالو با پودر ژلاتین را در اختیار شما قرار خواهیم داد.
مواد لازم برای تهیه مارمالاد آلبالو با پودر ژلاتین
برای پختن مارمالاد آلبالو با پودر ژلاتین، ابتدا باید مواد مورد نیاز را آماده کنیم. این مواد بسیار ساده و قابل دسترس، عبارتند از:
- آلبالو: یک کیلوگرم
- آب: یک لیوان
- شکر: بین 800 گرم تا یک کیلوگرم
- پودر ژلاتین یک قاشق غذاخوری
- یک چهارم لیوان آب سرد، برای آماده سازی پودر ژلاتین
- آبلیمو: یک قاشق مرباخوری (بهجای آبلیمو میتوانید از جوهر لیمو، به اندازه نوک قاشق چایخوری استفاده کنید.)
دستور تهیه مارمالاد آلبالو با پودر ژلاتین
برای اینکه یک مارمالاد آلبالو خوشعطر و خوشمزه داشته باشید لازم است مراحل تهیه آن را به خوبی و با حوصله طی کنید. در اینصورت تهیه مارمالاد نه تنها کار سختی نخواهد بود؛ بلکه بسیار لذتبخش و جذاب نیز به نظر میرسد. مراحل پخت مارمالاد آلبالو با پودر ژلاتین به شرح زیر است:
- پس از آمادهسازی مواد لازم، آلبالوها را بهخوبی شسته و قسمتهای اضافی مانند چمبه یا دم و برگ آنها را جدا نمایید. حالا باید با گوشتکوب و به آرامی آلبالوها را کمی له کنید.
- آلبالوهای له شده را در یک قابلمه ریخته و لابهلای آنها شکر بریزید. قابلمه را حدود سه ساعت در یخچال قرار دهید؛ تا آلبالوها اصطلاحا آب بیندازند.
- حالا آلبالوها را روی حرارت ملایم بجوشانید. معمولا برای اینکار بهمقدار نصف لیوان، آب به آنها اضافه میکنند و حدود 15 تا 20 دقیقه زمان لازم است. در هنگام جوشیدن هم آنها را هم زده و کفی که روی آلبالوها تشکیل میشود را بگیرید.
- پس از اینکه آلبالوها نرم شدند، میتوانید آنها را از روی شعله برداشته و اجازه دهید کمی خنک شوند.
- یک صافی که سوراخهای آن، از هسته آلبالو کوچکتر باشد برداشته و آلبالوها را بهتدریج، داخل آن بریزید تا هستهها از سایر مواد جدا شوند. میتوانید پشت یک قاشق را، روی مواد داخل صافی بکشید تا مواد راحتتر داخل ظرف زیر صافی بریزد و هستهها کاملا جدا شوند.
- اگر در مرحلههای قبلی، آلبالو کاملا له نشده است، در این مرحله میتوانید آن را بوسیله مخلوطکن یا غذاساز له کنید. برای این کار حدود یک دقیقه مواد را میکس کرده تا یک پوره یکدست داشته باشید.
- مایه را دوباره در قابلمه ریخته و یک لیوان شکر اضافه نمایید. آن را به مدت 15 تا 20 دقیقه روی حرارت متوسط قرار دهید تا غلیظ شود. در این حالت باید مارمالاد را هم زده و کف تشکیل شده روی آن را بردارید.
- حالا نوبت به آمادهسازی پودر ژله میرسد. بهمقدار یک قاشق غذاخوری پودر ژلاتین را باید با یک چهارم لیوان آب سرد، مخلوط نمایید و آن را به روش بنماری حرارت دهید. در این روش از یک حرارت غیر مسنقیم مانند بخار کتری استفاده میشود؛ تا ذرات ژلاتین کاملا در آب حل شوند. البته برخی نیز پودر ژله را مستقیما در آب جوش میریزند.
- پودر ژله حل شده در آب را به قابلمه مارمالاد اضافه کنید. معمولا ژله را در هنگامیکه 5 دقیقه به پایان پخت مارمالاد مانده، به آن اضافه میکنند. یعنی بعد از اضافه کردن آن باید مواد 5دقیقه دیگر روی حرارت باقی بماند. در این زمان مایه مارمالاد تبدیل به یک ماده غلیظ و چسبناک در حال جوشیدن میشود.
- پس از ژلاتین، آبلیمو یا جوهر لیمو را نیز به مواد اضافه کنید. آبلیمو باعث میشود که مواد شکرک نزند. کمی آن را هم زده و بعد از 5 دقیقه، مارمالادی که به غلظت مناسب رسیده است را از روی شعله بردارید. به این نکته توجه داشته باشید که مارمالاد بعد از سرد شدن غلیظتر میشود؛ بنابراین نباید روی حرارت، خیلی غلیظ شود. سپس بهتر است 5 تا 6 ساعت صبر کنید تا مارمالاد خنک شود.
مارمالاد آلبالوی شما آماده شده و میتوانید آن را در ظرفهای مخصوص، مثل شیشههای تمیز ریخته و در یخچال قرار دهید. شما میتوانید مارمالاد را در فریزر هم نگهداری کنید.
نکات مهم و فوت و فن های پخت مارمالاد آلبالو با پودر ژلاتین
ما سعی کردیم مراحل طرز تهیه مارمالاد آلبالو با ژلاتین را با تمام جزییات و بطور کامل توضیح دهیم. اما نکاتی هم وجود دارد که میتواند در تهیه یک مارمالاد حرفهای به شما کمک کند:
- برای تشخیص آماده بودن مارمالاد، باید بتوانید هنگام هم زدن مواد، کف قابلمه یا همان سطح زیرین آن را مشاهده کنید.
- در پایان مراحل پخت مارمالاد، اگر دوست داشته باشید میتوانید به اندازه نوک قاشق چایخوری، به آن وانیل اضافه کنید.
- بعضیها بهجای پودر ژلاتین، از دو ورق ژلاتین که در آب قرار دادهاند استفاده میکنند.
- جدا کردن کف سفید از روی مارمالاد به خوشرنگتر شدن آن کمک میکند.
- جوهر لیمو به مارمالاد طعم ملس رو به ترشی را اضافه میکند.
- مقدار شکر لازم را با توجه به میزان ترشی آلبالو در نظر بگیرید.
- قابلمهای که برای تهیه مارمالاد استفاده میکنید، نباید روی یا روحی باشد تا مارمالاد کدر و تیره نشود.
- برای پخت مارمالاد آلبالو پس از حل شدن شکر، میزان حرارت باید متوسط رو به بالا باشد.
- مارمالاد را تا 6 ماه هم میتوان در فریز نگهداری کرد.
- یادتان نرود که مارمالاد بعد از خنک شدن غلیظتر میشود.
- مطمئن شوید که قابلمه و قاشق شما کاملا عاری از چربی باشد؛ تا مارمالاد کپک نزند.
طرز تهیه مارمالاد آلبالو بدون ژلاتین
روش پخت و تهیه مارمالاد آلبالو بدون ژلاتین شباهت زیادی به تهیه مارمالاد آلبالو با ژلاتین دارد. عدهای برای ژلهای کردن بافت مارمالاد از دانه بِه استفاده میکنند؛ البته این به خواسته خودتان بستگی دارد. بطورکلی ژلاتین طعم خاصی به مارمالاد نمیدهد اما باعث میشوند بافت کشداری پیدا کند.
مواد لازم برای تهیه مارمالاد آلبالو بدون ژلاتین
ابتدا موارد زیر را آماده نمایید:
- آلبالو: حدود 1 تا 1.5 کیلوگرم
- شکر: یک کیلوگرم
- آبلیمو: یک قاشق مرباخوری
- آب: به مقدار لازم
- کره: 50 گرم (به دلخواه خودتان)
- دانه بِه: به دلخواه خودتان
مراحل طرز تهیه مارمالاد آلبالو بدون ژلاتین
برای پخت مارمالاد آلبالو بدون ژلاتین به آلبالوهایی نیاز دارید که قبلا شسته شده، دم و برگشان جدا شده باشد. شما میتوانید قبل از پخت آلبالو، کمی آنها را له کنید. اما این امکان هم وجود دارد که له کردن آنها را، بعد از پخته شدن انجام دهید. همچنین عدهای هسته آلبالو را نیز از قبل جدا میکنند البته اینکار کمی زمانبر خواهد بود.
- به آلبالوها شکر اضافه کنید، در این حالت اگر آلبالوها کمی له شده باشند بهتر آب میاندازند.
- قابلمه را روی حرارت گذاشته تا بجوشد. اگر کفهای سفید روی آن بوجود آمد؛ کفها جدا کرده و دور بریزید. آلبالوها باید به مدت 20 دقیقه جوشیده و نرم شوند. سپس شعله را خاموش کنید.
- پس از اینکه آلبالوها کمی سرد شدند؛ با یک صافی، هسته آلبالوها را از باقی مواد جدا کنید. معمولا در این مرحله تا حد امکان پوسته را نیز از آلبالو جدا میکنند اما این موارد کاملا به دلخواه شما بستگی دارد. مخلوط هسته و پوست آلبالوی باقیمانده را نیز با دست فشار داده تا عصاره آلبالو بطور کامل از آن جدا شود.
- مایه مارمالاد آلبالوی بدون هسته را له کرده و آن را روی حرارت قرار دهید تا غلیظ شود.
- اگر میخواهید از دانه میوه به استفاده نمایید، باید آنها را در یک لیوان ریخته و به دانهها، مقدار کمی آب جوش اضافه نماید. سپس سر لیوان را پوشانده و تا لعاب انداختن دانهها صبر کنید.
- وقتی 5 دقیقه به پایان پخت مانده است؛ آبلیمو را به مایه اضافه کنید. لعاب به را نیز در صورت استفاده، میتوانید همراه آبلیمو به مواد بیفزایید.
- کمی صبر کنید تا مارمالاد به حد مناسب غلیظ شود. این غلظت را با در نظر گرفتن این موضوع که مارمالاد پس از سرد شدن مقدار بیشتری غلیظ خواهد شد؛ تعیین میکنند.
- میتوانید در پایان کار حدود ۵۰ گرم کره را نیز به قابلمه مارمالاد اضافه کنید.
مواد را از روی حرارت برداشته و پس از سرد شدن، آن را در بطریهای شیشهای ریخته و در یخچال قرار دهید.
نکات لازم برای تهیه مارمالاد آلبالو بدون ژلاتین
فوت و فنهای لازم برای تهیه مارمالاد آلبالو بدون ژلاتین همچون دستورالعمل پخت آن شباهت زیادی به زمانی دارد که از پودر ژلاتین استفاده میکنیم. در واقع در اکثر مواقع باید تقریبا از همه این نکات در هر دو حالت استفاده کنیم.
- برای اینکه مارمالاد آلبالو بدون ژلاتین رنگ و طعم خوبی داشته باشد، بهتر است از آلبالوهای تازه و سالم استفاده کنید.
- میزان شکر به ذائقه خودتان و میزان شیرینی و ترشی آلبالو بستگی دارد.
- جدا کردن کف سفید از روی مارمالاد، رنگ آن را شفافتر خواهد کرد.
- ظرفهای لعابی و استیل، بهترین گزینهها برای پختن و جوشاندن مایه مارمالاد محسوب میشوند. چراکه هم رنگ مارمالاد بهتر خواهد شد و هم، رنگ خود ظرف نیز تغییری نخواهد کرد.
- درصورتیکه قصد دارید مارمالاد آلبالو را مدت طولانیتری نگه دارید باید دقت داشته باشید که درب ظرف آن زیاد باز و بسته نشود. به این معنی که آن را در ظرفهای کوچکتر بریزید تا مواد داخل هر ظرف سریعتر تمام شود و بعد به سراغ باز کردن طرف بعدی حاوی مارمالاد بروید. این کار مانع از کپک زدن مارمالاد شما خواهد شد.
- بطورکلی در تهیه مارمالاد آلبالو به مقدار مورد استفاده خود، توجه داشته باشید.
- اگر میخواهید مارمالاد را در فریزیر قرار دهید بهتر است از ظرفهای دربسته پلاستیکی استفاده نمایید.
- مارمالاد آلبالو معمولا به تنهایی بوی بسیار خوبی دارد، اما بعضیها با توجه به سلیقه خود از موادی مانند وانیل، گلاب، هل، دارچین، زنجبیل یا جوز هندی هم استفاده میکنند. اما این مورد اجباری نیست. این مواد را معمولا چند دقیقه مانده به پایان پخت، به مایه اضافه میکنند.
- نکته مهمی که وجود دارد این است که در تهیه مارمالاد آلبالو بدون ژلاتین گاهی از ترکیب یک قاشق مرباخوری نشاسته حل شده در نصف استکان آب، هم استفاده میشود. در حقیقت نشاسته جایگزین پودر ژله میشود و به غلظت مارمالاد کمک میکند. در صورت استفاده از نشاسته باید مواد روی حرارت را مدام هم زده تا ته نگیرد.
سخن پایانی
یک مارمالاد خانگی که به سلیقه شما تهیه میشود؛ قطعا طعمی دلچسبتر داشته و از سلامت و تازگی تمام مواد بکار رفته در آن نیز مطمعن خواهید بود. ما آموزش پخت دو نوع از مارمالادهای آلبالو را شرح دادیم تا طبق خواسته خود یک روش را انتخاب نموده و از پختن و تهیه آسان و راحت آن لذت ببرید. البته به عقیده خیلیها، از آنجاییکه پودر ژله سبب براق شدن، قوام بهتر و ماندگاری بیشتر مارمالاد میشود؛ پس مارمالاد آلبالو با پودر ژلاتین بافت بهتری خواهد داشت. اما در هر دو روش، نتیجه کار شما، یک مارمالاد آلبالوی خانگی، با عطر و مزهای بسیار خوشایند خواهد بود.