همه چیز درباره خواص و مضرات آبغوره!
1400/10/28معجزات کشک در طب سنتی، از دیرباز تا امروز!
1400/10/28تا به حال به تفاوت بین سسهای فرانسوی و هزار جزیره فکر کردهاید؟ آیا برایتان پیش آمده است که در رستوران برای شما هر دو سس را سرو کنند و شما در خصوص استفاده آنها و اینکه کدامیک به سالاد طعم بهتری میدهد و کدامیک در ترکیب با ساندویچ خوشمزهتر میشود، دچار تردید شده باشید؟ شاید هم از آن دسته افرادی هستید که وقتی با یک غذا یا چاشنی روبرو میشوند، به دنبال ترکیبات و تاریخچه آن میگردند. پس با ما همراه شوید.
در مقاله پیش رو، شما را با تفاوتهای این دو سس خوشمزه نارنجی رنگ آشنا کنیم. به شما میگوییم که از کجا آمدهاند و در گذر زمان چگونه تغییر کردهاند و در نهایت آیا همیشه این همه محبوب بودهاند یا نه. همچنین به شما میگوییم کدام غذاهای مشهور دنیا با هر یک از این سسهای جذاب سرو میشوند تا چند برابر خوشمزهتر شود.
سس هزار جزیره اصالت
خاستگاه و مبدا
چرا هزار جزیره؟ چه چیزی در پس این نام عجیب وجود دارد؟ در محدوده مرزی بین کانادا و ایالات متحده آمریکا، بین استان اونتاریو (کانادا) و ایالت نیویورک (آمریکای) منطقهای با عنوان هزار جزیره، وجود دارد. این منطقه شامل 1864 جزیره کوچک و بزرگ در رودخانه سینت لارنس است که به طول 80 کیلومتر در مرز دو کشور امتداد دارد.
احتمالا حالا میتوانید حدس بزنید سس هزار جزیره از کجا آمده است؟ دقیقا! در همین منطقه هزار جزیره بود که سس هزار جزیره ابداع شد و برای همین هم نام این منطقه را روی این سس محبوب گذاشتند.
اولین بار زنی به نام سوفی لالوند (Sophia LaLonde) این سس را برای شوهرش درست کرد و در نهایت دستور این سس از طریق یک هنرپیشه که آن را دوست داشت به دست صاحب یک هتل در نیویورک میرسد. حال به نظر شما این سس را در جهان با نام کانادا میشناسند یا آمریکا؟
ترکیبات تشکیل دهنده
سس هزار جزیره، یک سس بر پایه مایونز است و در طول زمان بسته به ذائقه مردم در کشورهای مختلف تغییراتی داشته است. با این همه، ترکیباتی که به طور قطع میتوان در آن یافت شامل مایونز، کچاپ، سرکه یا آبلیمو، تخم مرغ و یک نوع ترشی سبزیجات (در سادهترین حالت خیارشور) است.
در برخی دستورهای تهیه، پیاز ریز خردشده یا کمی سس خردل نیز به آن اضافه میشود. تغییر در ترکیبات سس موجب تغییر در رنگ سس میشود. بنابراین میتوان طیف رنگ متفاوتی را برای این سس انتظار داشت.
موارد استفاده
مشهورترین غذایی که سس مخصوص آن از ترکیب با سس هزار جزیره درست میشود، همبرگرهای مکدونالد است. البته سالاد کاهو نیز با این سس سرو میشود و این منحصر به فرهنگ آمریکایی نیست.
میتوان گفت جذابیت این چاشنی آنقدر زیاد است که حتی در بعضی از دستور پخت غذاهای مکزیکی نیز، جای سس مخصوص ناچو را میگیرد. امروزه تقریبا برای تمامی ساندویچها، بسیاری از سالادها، غذاهای گوشتی همچون استیک و حتی سیبزمینی سرخشده به شما حق انتخاب سس هزار جزیره بهعنوان چاشنی داده میشود.
سس فرانسوی
خاستگاه و مبدا
اصطلاح سس فرانسوی برای اولین بار در سال 1900 در مجله آمریکایی ژورنال خانه زنان (The Ladies’ Home Journal) استفاده شد و اشاره داشت به ترکیبی از سرکه، روغن گیاهی، نمک و فلفل که فرانسویها آن را وینیگرت (Vinaigrette) یعنی ترکیب روغن و سرکه مینامیدند. پس از آن بود که این اصطلاح در آمریکا به سس ساده سالاد اطلاق شد.
ترکیبات تشکیل دهنده
سس فرانسوی یک سس بر پایه روغن گیاهی است و شامل روغن، کچاپ، سرکه و پاپریکا میشود. البته به خاطر داشته باشید که در بسیاری از دستور تهیههای موجود، بخش بزرگی از روغن گیاهی با مایونز جایگزین میشود تا بافت نرم و کِرِممانندی را به سس بدهد. استفاده از کچاپ و پاپریکا باعث میشود تا رنگ این سس نسبت به سس هزار جزیره قویتر باشد.
موارد استفاده
سس فرانسوی ابتدا بهعنوان چاشنی سالاد معرفی شد و در طی زمان پایه ثابت سالادبارها در رستورانها شد و بهآرامی توانست جای خود را با کمی تغییر و چاشنی اضافه در دستور پختهای سرآشپزها بهعنوان سس غذا نیز باز کند. اکنون بیشتر در کنار گوشت سفید و همچنین به عنوان طعمدهنده اولیه نان ساندویچهای سرد ساده استفاده میشود.
نکات کلیدی درباره سسهای فرانسوی و هزار جزیره
- سس هزار جزیره و سس فرانسوی هر دو بر پایه مایونز تهیه میشوند. بنابراین کالری و سهم چربی بالایی دارند.
- هر دو سس برای اولینبار بهطور صنعتی در آمریکا تولید شدند اما خیلی زود فراگیر و جهانی شدند و بیش از یک قرن از استفاده مداوم آنها به عنوان چاشنی غذا و سالاد میگذرد.
- سس هزار جزیره ممکن است حاوی تخم مرغ و خردل باشد. بنابراین اگر خود یا فرزندتان مستعد حساسیت باشد قبل از استفاده حتما ترکیبات سس را مطالعه میکنید.
- ممکن است این دو سس را با ترکیبات متفاوت و در رنگهای مختلف ببینید که هیجان استفاده از این چاشنیها را افزایش میدهد.
در پایان، به یاد داشته باشید اگرچه سس فرانسوی بیشتر برای طعمدهندگی سالاد به کار میرود اما کاربرد چاشنیهای غذا با توجه به سلیقه غذایی شما تعریف میشود. پس اگر سس دیگری در دسترس نداشتید، با خیالی راحت برای ساندویچ یا حتی غذا از سس فرانسوی استفاده کنید.