طرز تهیه مارمالاد آلبالو با پودر ژلاتین و بدون پودر ژلاتین
1402/05/01نکات جالبی که درباره مربا به و این میوه خوشمزه نمیدانید!
1402/05/01مارمالاد آلبالو یکی از خوراکیهای خوشطعمی است که به دلیل رنگ و عطر بسیار دلپذیرش، در تزئینات دسرها و شیرینیهای مختلف نیز، استفاده فراوان دارد. ممکن است شما هم به این فکر افتاده باشید که خودتان دست بکار شده و یک مارمالاد آلبالوی خانگی سالم تهیه نمایید؛ تا در وعده صبحانه یا یک عصرانه خانوادگی، در کنار عزیزانتان میل نمایید. اما ممکن است این کار برای شما، دشوار و سخت به نظر رسیده و از تصمیمتان منصرف شوید. ما در این مقاله به شما طرز تهیه مارمالاد آلبالو را با تمام نکات تکمیلی آن بیان خواهیم کرد؛ تا بتوانید مانند یک سرآشپز حرفهای، مارمالاد آلبالوی بینظیری را آماده کنید.
طرز تهیه مارمالاد آلبالو
مارمالاد آلبالو را با روشهای مختلفی تهیه میکنند. این روشها بیشتر به مواد مورد استفاده مربوط میشود. مارمالاد آلبالو با ژلاتین، مارمالاد آلبالوی بدون ژلاتین، مارمالاد آلبالوی بدون شکر، مارمالاد آلبالو با انواع طعمها و… نمونههایی از این روشها هستند. در ادامه متداولترین روش تهیه این مارمالاد را توضیح خواهیم داد.
مواد لازم برای تهیه مارمالاد آلبالو
مواد لازم مارمالاد آلبالو موادی بسیار ساده هستند؛ که به راحتی تهیه میشوند. این مواد عبارتند از:
- آلبالو: یک و نیم کیلوگرم
- شکر: یک کیلوگرم
- آبلیمو: یک قاشق مرباخوری
- پودر ژله آلبالو: چهار قاشق غذاخوری (به دلخواه)
نکته: اینکه از پودر ژله استفاده کنید یا نه، بستگی به انتخاب و سلیقه خودتان دارد. ژلاتین میتواند تا حدود زیادی بافت مارمالاد آلبالو را جذابتر و کشدارتر کند؛ اما در طعم آن تاثیر خاصی نخواهد داشت. البته پودر ژله آلبالو به این علت که با عصاره آلبالو ساخته میشود؛ طعم و رنگ آلبالو را داشته و به همین دلیل میتواند اثرگذار باشد. عدهای معتقدند این طعم ممکن است مصنوعی باشد و بهتر است از ژلاتین بدون طعم استفاده شود. بجای ژلاتین میتوان از نشاسته هم استفاده کرد. معمولا در این حالت مقداری کره نیز به مواد اضافه میکنند.
مراحل کلی تهیه مارمالاد آلبالو
تهیه مارمالاد آلبالو بسیار ساده است و تنها به کمی زمان نیاز دارد. ما این کار را به چهار مرحله تقسیم کردهایم. این مراحل برای همه انواع مارمالادهای آلبالو استفاده میشود و تنها در برخی موارد، تفاوتهایی جزئی وجود دارد.
مرحله اول
در مرحله اول آلبالوها را بشویید و قسمتهای اضافه، مانند ساقه و برگ آن را دور بریزید. بهتر است آلبالوهای ناسالم یا کرم خورده را در همین مرحله جدا کنید. هرچه آلبالوها سالمتر و رسیدهتر باشند، مارمالاد طعم و رنگ بهتری پیدا میکند. بعضی از آشپزها، در همین مرحله هستهها را از آلبالوها جدا میکنند. اما ممکن است این روش کمی دشوار باشد و به زمان بیشتری نیاز داشته باشید. بنابراین میتوانید جدا کردن هسته آلبالو از گوشته آن را در مرحله بعد از پخت اولیه انجام دهید.
مرحله دوم
لازم است آلبالوها را کمی له کنید. یعنی با گوشتکوب به آرامی روی آلبالوها بکوبید. سپس لابهلای آنها شکر ریخته و آنها را در یخچال بگذارید تا آب بیفتد. له کردن آلبالوها باعث میشود که شکر بهتر به بافت آنها نفوذ کند. در این مرحله باید حدود 2 تا 3 ساعت صبر کنید. اگر شکر به خوبی حل نشود و آلبالوها آب نینداخته باشند؛ باید کمی بیشتر صبر کنید.
مرحله سوم
اگر آلبالوها کاملا له شده باشند میتوانید آنها را بپزید. در غیر اینصورت میتوانید با یک مخلوط کن آنها را بطور کامل له کنید. شما به یک مایه پورهای و یکدست نیاز دارید تا مارمالادتان شکل بهتری داشته باشد. یادتان باشد که تفاوت اصلی مارمالاد و مرباهای معمولی در تکهتکه نشدن میوهها یا در واقع خمیری بودن آنها است. در این مرحله، در صورتیکه قبلا هستهها را جدا نکردهاید؛ میتوانید با کمک یک صافی، خمیر میوه را از هستهها جدا نمایید. این روش، کارتان را تا حدود زیادی آسانتر خواهد ساخت. اگر آلبالوها پوست ضخیمی دارند؛ آنها نیز در داخل صافی مانده و از مایه اصلی جدا میشوند. این امر به یکدستتر شدن مایه کمک میکند. اما باید به ابعاد صافی و روزنههای آن دقت کنید تا مطمعن شوید هیچ هستهای از داخل آن عبور نمیکند.
مرحله چهارم
حالا باید آلبالوها را داخل قابلمهای لعابی ریخته و با حرارت ملایم، بجوشانید. اگر احساس کردید آلبالوها خشک هستند بهتر است از همان ابتدا مقدار کمی آب به آنها اضافه کنید. در این حالت، آلبالوها را هم بزنید تا مایه کمی غلیظتر شود. اگر روی مایه کف سفید رنگ ایجاد شد؛ حتما آن را با قاشقتان برداشته و دور بریزید. برداشتن این کف باعث رنگ بهتر و شفافتر شدن مارمالاد میشود.
مرحله پنجم
اگر میخواهید از ژله استفاده کنید؛ باید پودر ژله را با آب مخلوط کنید. معمولا مقدار آب لازم روی بسته ژله نوشته میشود. ولی احتمالا حدود یک چهارم لیوان آب سرد، برای یک قاشق غذاخوری پودر ژلاتین کافی است. بعد پودر ژله آماده شده را داخل مواد بریزید. حدود 5 دقیقه بعد میتوانید آبلیمو را نیز اضافه کرده و بعد از مدت کوتاهی آن را از روی شعله بردارید. اگر از ژله استفاده نمیکنید در انتها یک قالب 50 گرمی کره، به موادتان اضافه کنید.
مرحله ششم
اجازه دهید مارمالاد آلبالو خنک شود. حالا میتوانید آن را درون ظرفهایی شیشهای، خشک و تمیز ریخته و در یخچال یا فریزر نگهداری نمایید. سعی کنید مواد مارمالاد را در چند ظرف کوچک در بسته بریزید؛ تا درِ ظرف به مدت طولانی و دفعات زیاد، باز و بسته نشود. این موضوع برای جلوگیری از کپک زدن مواد مهم است. مارمالاد در فریزر حدود 6 ماه تا یک سال، سالم میماند.
طرز تهیه مارمالاد آلبالو با طعم خاص
فوت و فن تهیه مارمالاد آلبالو با طعمهای متفاوت نیز در حقیقت شبیه به همان روش ذکر شده در بخش قبلی است؛ با این تفاوت که برای افزودن هر مزه به آن، باید در مراحل پایانی عصاره یا پودر ماده مورد نظرتان را به مایه بیفزائید. برای مثال، در طرز تهیه مارمالاد آلبالوی وانیلی باید در پایان کار، به مقدار نصف قاشق چایخوری، وانیل شکری به مواد مارمالاد اضافه کنید. وانیل شکری را میتوان به همراه ژلاتین به پوره آلبالو یا همان مایه مارمالاد اضافه کرد. بعد از این مرحله نیز کافیست چند دقیقه کوتاه، صبر کنید و سپس قابلمه را از روی شعله بردارید. معمولا برای اینکه مارمالاد یک طعم و عطر ترکیبی از آلبالو و مادهای دیگر داشته باشد؛ بیشتر از جوز هندی، زنجبیل، گلاب، دارچین، هل و یا وانیل در تهیه مارمالاد آلبالو استفاده میکنند.
نکات مهم و فوت و فن های پخت مارمالاد آلبالو
پخت مارمالاد آلبالو پیچیدگی خاصی ندارد؛ اما بهتر است مواردی را به عنوان نکات تکمیلی در مورد مارمالاد آلبالو یادآوری کنیم:
- زمان لازم برای آمادهسازی مواد اولیه، بین 20 تا 40 دقیقه است. برای پخت آن نیز به حدود نیم ساعت زمان نیاز است.
- برای تشخیص اینکه چه مقدار مواد اولیه برای خانواده شما مناسب است؛ باید بگوییم که حدود 3 کیلو آلبالو میتواند برای 30 نفر کافی باشد. البته این یک تخمین حدودی خواهد بود.
- مارمالاد آلبالو معمولا آسانتر از مربای آن تهیه میشود. زیرا جدا کردن هسته از آلبالوی له شده بوسیله صافی، کار راحتتری خواهد بود.
- میتوانید شکر را هنگام میکس کردن آلبالو با مخلوط کن، داخل آنها بریزید.
- مارمالادها بعد از سرد شدن غلیظتر از قبل میشوند. پس بهتر است زمانی از روی شعله برداشته شوند؛ که چند درجه کمتر از حد مورد انتظارتان، غلظت پیدا کرده باشند.
- پخت مارمالاد در ظرف استیل و لعابی باعث خوشرنگتر شدن آن خواهد شد. همچنین مطمعن شوید که قاشق و قابلمه عاری از چربی باشند.
- آبلیمو خاصیت محافظتی و اسیدی مواد را افزایش داده و یک نگهدارنده طبیعی برای استفاده طولانیتر از مارمالاد محسوب خواهد شد. برای مارمالاد آلبالو به علت ترش بودن خود میوه آلبالو، معمولا کمتر با شکرک مواجه میشوید. اما باز هم توصیه میشود برای احتیاط و دوام بیشتر مارمالاد، کمی آبلیمو (یا جوهر لیمو) به آن بیفزائید.
- برای طعم بهتر مارمالاد، گاهی کمی پوست لیمو تازه را رنده کرده و به مواد اضافه میکنند.
- آب آلبالو بطورکلی به میزان زیادی کف میکند. به همین علت باید در هنگام جوشاندن و پخت آن، مراقب باشید که آب آلبالو یا همان کف ایجاد شده، از ظرفتان سرریز نشود.
میزان کالری موجود در مارمالاد آلبالو
معمولا شمارش کالری غذاها، برای حفظ سلامتی و بخصوص تناسب اندام توصیه میشود. کالری یکی از مهمترین موارد موثر بر رژیمهای غذایی و پروسه کاهش وزن است. در مورد کالری مارمالاد آلبالو نیز میتوان گفت کالری یک قاشق مرباخوری از این مارمالاد، حدودا معادل 30 کیلو و مقدار کالری موجود در یک کاسه ماستخوری از این مارمالاد نیز تقریبا برابر با 600 کیلو میشود. همچنین مقدار کالری موجود، در کل مارمالادی که با نیم کیلو آلبالو تهیه میکنید، 2400 کیلوکالری است.
سخن پایانی
همانطور که میدانید مارمالادها نوعی مربا هستند که در آنها میوهها بهصورت خمیری شکل درآمده و به همین دلیل بافت خاص و زیبایی دارند. آلبالو نیز یک میوه محبوب است که چه به صورت مربا، و چه به شکل مارمالاد، همیشه طرفداران خاص خود را داشته است. ما در این مقاله تمام نکات مربوط به طرز تهیه مارمالاد آلبالو با طعم فوق العاده و عطری دلپذیر را که اکثر آشپزهای معروف از آن استفاده میکنند را توضیح دادیم. با این روش میتوانید به پخت مارمالاد آلبالو به عنوان یک سرگرمی جذاب با یک نتیجه دوستداشتنی نگاه کنید.